Krister älskar att läsa men nu verkar det som att det är slut det på grund av säkerhet. ”Man blir så jävla trött…” säger Krister. Foto: Av Pieter Kuiper – Eget arbete, Public Domain, Länk

Allt fler personer handlar på nätet. Inte så konstigt eftersom det är på nätet, man kan hitta varor till de bästa priserna. Dessvärre gäller inte den möjligheten för personer som sitter på rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö.

Krister är intagen i rättspsykiatrin sedan länge. Han läser väldigt mycket böcker för att fördriva tiden som det finns mycket av på rättspsyk. Biblioteket på RPK Växjö är inte världens mest omfattande och Krister har läst de flesta böckerna där redan. Inte minst för att han är en av bibliotekets större donatorer. Detta då han får behålla max 2 böcker åt gången på sitt rum på grund av brandrisk. I takt med att Krister köper nya böcker och måste göra sig av med de gamla, växer alltså biblioteket med motsvarande mängd böcker. Till glädje för många andra bokslukande patienter.

Nu verkar det emellertid vara slut med bokleveranserna till biblioteket. Anledningen stavas som så många gånger förr i rättspsykiatrin, säkerhet.

– Jag beställde böcker från Adlibris för 1650 kronor i mitten på februari, berättar Krister. Jag fick meddelande om att böckerna fanns på utlämningsstället för Schenker nere på stan. När jag frågade om någon i personalen kunde hämta ut det till mig fanns ingen som kunde. Paketet fick gå tillbaka för 149 kronor i returfrakt.

Personal får inte hämta paket

Krister gav sig inte. Han beställde samma böcker, samt ett antal till, från Bokus. Något dyrare men ändå billigare än i butik.
Men nu hade det blivit fel på beställningen: För att paket ska komma in på rättspsykiatrin i Växjö måste det överst på adressen stå; rättspsykiatriska regionkliniken, sedan patientens namn och sedan box- och postadressen. Nu stod Kristers namn överst. Krister mejlade Bokus kundtjänst och grejade med detta. Krister visade sitt mejl till en i personalen i hans vårdlag och frågade om någon kunde hämta hans böcker den här gången, men se det gick inte. På frågan varför, blev svaret att personal INTE FÅR hämta paket åt patienter.

– Förut fanns en personal som kunde hämta paket och annat nere på stan, men det är borta sedan länge nu, berättar Krister. Personal har fått hämta paket tidigare men nu hade alltså ett beslut fattats om att personal inte får göra det längre.

Ingen personal hämtade således ut paketet från Bokus utan det fick gå tillbaka till en kostnad av 149 kronor i returfrakt.

Bara Postnord tillåts köra in på området

Krister är inte bara en bokslukare utan även en mycket envis sådan. Han började undersöka hur i h-e han skulle få in sina böcker och kom på tanken med direktleverans av paket in till rättspsykiatriska kliniken. Han började fråga och det visade sig att det enda företag som får köra in med bil på rättspsykiatriska klinikens område var Postnord. Detta då deras chaufförer är säkerhetskollade.

Krister fortsatte sina undersökningar och talade med olika nätföretag om de kunde leverera hans böcker med Postnord men det gick inte, oavsett om han betalade extra eller inte. De hade inga avtal med Postnord.

Kristers lösning på problemet blev att be någon på utsidan köpa böcker och sedan köpa ett Postnordpaket för 600 kronor som denna kunde skicka in.

– Det här ledde till en merkostnad på minst 1000 kronor för de böcker jag beställde från början, berättar Krister.

– Det här är så löjligt. Det är säkerhetsnoja, säger Krister och det värsta är att personalen tycker likadant, men ingen säger något. Det hade varit så enkelt om någon från personalen kunde hämta paket, sedan röntgar man dem i anstaltens inpasseringskontroll och sedan så är det klart. Jag fattar inte vad som är problemet.

Inga paket från andra än Postnord

Några veckor efter intervjun kommer ett mejl från Krister:

”Jag glömde att uppdatera dig det senaste angående pakethanteringen.
Det har kommit upp ett anslag angående paket där dom bara konstaterar att vi inte kan räkna med att paketen ska komma fram när det är andra leverantörer än Postnord.

Man blir så jävla trött…”.

Biblioteket på rättspsykiatriska kliniken i Växjö har blivit av med en sina främsta donatorer. En patient har inget att göra med tiden som är en plåga. Ökar säkerheten med detta? Fan trot!

Text Per Sternbeck