Lagar

När du så småningom kommer ut från rättspsykiatrin är det bra om du har ordning på din ekonomi. Vi vet att ekonomin ser väldigt annorlunda ut för olika patienter. En del har inga skulder och sjukpension medan andra har höga skulder från rättegångar och får endast försörjningsstöd från soc. Vi har ändå några råd som kan hjälpa de flesta patienter.

Skulder

Att ha höga skulder och ha anmärkningar hos Kronofogden gör det svårare att leva sitt liv och kunna bestämma själv. Om du har en inkomst märker Kronofogden det förr eller senare. Då börjar de dra pengar från ditt konto varje månad utan att du har något att säga till om. Därför är det en god idé att själv göra upp en betalningsplan om du har sjukpension. Det är i stort sett omöjligt att få en vanlig lägenhet om du har skulder till Kronofogden.

Skuldsanering

Det är i stort sett omöjligt för RPV- patienter att få skuldsanering under tiden man sitter. Det beror på att man som patient allt som oftast inte kan göra tillräckliga ”direkta ansträngningar” som lagen kräver.

Vårdavgifter

Ett antal landsting har valt att ta bort vårdavgifter på all tvångsvård. Stockholms läns landsting är ett av dem. Dessvärre är det så att Stockholmspatienter som är placerade i landsting som fortfarande har kvar vårdavgifterna tvingas att betala dem, hur ojämlikt och orättvist det än är.

Om du vårdas i ett landsting som fortfarande har kvar vårdavgifter för tvångsvårdade är det lika bra att betala dem. Om inte hamnar skulden hos kronofogden, vilket gör det svårt för  dig att få en egen bostad när du väl kommer ut i samhället. Om du lever på försörjningsstöd betalar socialtjänsten din vårdavgift.

God man och förvaltare

Vissa patienter behöver stöd och hjälp med att sköta sin ekonomi. En del patienter vill ha hjälp medan andra blir påtvingade hjälp när man inte har kunnat sköta sin ekonomi under en längre period.

En god man eller förvaltare hjälper dig att betala räkningar och kan också hjälpa dig i kontakt med myndigheter. En god man kan vara frivilligt men tingsrätten kan också utse en god man till en person som till exempel är för sjuk för att själv kunna fatta beslutet.

En förvaltare utses alltid av tingsrätten. Om tingsrätten har bestämt om god man eller förvaltare är det bara tingsrätten som kan besluta om upphörande.

Lycka