Lagar

Det är lätt att gå upp i vikt när man är i rättspsykiatrin. Många mediciner har biverkningar som orsakar viktuppgång. Andra biverkningar kan göra dig trött och slö. Ytterligare biverkningar påverkar din hunger och sötsug vilket kan göra att du äter för mycket. Många sjukhus har också begränsade ytor för motion eller fysisk aktivitet för patienter som saknar friförmåner. Ibland tappar patienter också lusten att t.ex. gå en promenad. Allt det här gör att många patienter går upp i vikt.

Motion och fysisk hälsa

Det är alltså viktigt att du försöker lägga dig till med goda vanor. Att gå en promenad om dagen. Att ta till vara på de olika möjligheter till fysisk aktivitet som finns på just ditt sjukhus. Och, inte minst, att inte äta allt för mycket – speciellt godis, glass, chips osv.

I värsta fall finns det en risk att få diabetes om du får för lite motion. Diabetes är en sjukdom som det finns god behandling mot, men den orsakar också en risk för att dö i förtid.

Det finns också krassa argument för att du ska motionera lite grann – att läkaren ska ansöka om frigång eller permissioner. Det finns en allmän syn om att en person som inte går ut och bara sitter hela dagarna i sitt rum eller på avdelningen inte mår bra eller inte vill komma ut.

Genom att gå på promenader visar du att du vill vara aktiv och nå längre i de steg som leder till utskrivning.

Lycka